Tyngdväst i skolan visar positiva resultat

Ökat fokus och förhöjd koncentrationsförmåga – användandet av tyngdväst i skolan kan göra stor skillnad för arbetsmiljön, elevernas mående och i slutändan skolresultaten. Det berättar Novistas arbetsterapeut och produktspecialist Johanna Hillgren.

Johanna Hillgren är arbetsterapeut med erfarenhet från habilitering och äldrevården där hon bland annat jobbat med kognition och sömnproblematik. Rollen som produktspecialist på Novista innebär att förmedla kunskap och fungera som stöd till förskrivare och kontakter inom skolvärlden.

 

”Fler elever än man tror skulle kunna ha nytta av en tyngdväst”

 

– Vi arbetar aktivt med skolor runt om i landet och lånar ut tyngdvästar till de som är intresserade, utbildar och förmedlar kunskap kring västen och följer upp resultaten. Det finns ett stort intresse och nyfikenhet på tyngdvästarna, och allt fler skolor hör av sig och vill låna västar för att låta eleverna testa.

Vad kan en tyngdväst ge för effekter?

– Tyngdvästen omsluter kroppen, ungefär som en kram, och påverkar kroppens proprioceptiva sinnen, alltså rörelse- och positionssinnet. Trycket får musklerna att slappna av, vikten avlastas från rygg och axlar och man kan uppleva en ökad kroppsmedvetenhet. Forskning visar att barn och ungdomar med adhd som använder en tyngdväst har lättare att koncentrera sig, känna sig lugn under en lektion eller klara av att sitta ner en hel måltid, berättar Johanna Hillgren.

Novistas fibertyngdväst är framtagen i samråd med psykiatriker och stressterapeuter och klassas som ett medicinskt hjälpmedel. Men Johanna menar att många elever skulle kunna bli hjälpta av att bära en tyngdväst – inte bara de elever med diagnos eller vars behov märks utåt.

– Enligt min erfarenhet skulle många fler elever än man tror kunna ha nytta av en tyngdväst. Ofta tänker man kanske på barn som syns och hörs mycket i klassrummet, men vi har sett att även lugnare elever skulle må bra av en tyngdväst. Det kan vara de som har mycket oro och stress inom sig, som ställer höga krav på sig själva eller som har svårt att koncentrera sig på vissa uppgifter. En tyngdväst kan hjälpa kroppen att hitta ett inre lugn.

Mer läsningar: prova tyngdväst i skolan

 

”Rutin för en lugn arbetsmiljö i klassrummet”

Johanna Hillgren berättar att de flesta skolor som lånat tyngdvästar från Novista är nöjda med resultatet, både lärare och elever. Av vissa skolor omnämns västen som mattevästen, läsvästen eller fokusvästen eftersom den används vid specifika tillfällen.

– För många skolor har tyngdvästen blivit en rutin för att få en lugn arbetsmiljö, och ofta har eleverna själva frågat efter västen när de kommer in i klassrummet. De flesta tycker att den är mjuk och bekväm att ha på sig och att man märker någon typ av effekt. Tyngdvästen löser så klart inte alla problem, men är en del av en lugnare skolmiljö och kan hjälpa eleverna att komma ner i varv och prestera bättre.

Innovationen aus Schweden

Das innovative Design und das einzigartige Gewichtselement in unseren gewichteten Produkten basieren auf über 40 Jahren Erfahrung in der Hilfsmittelindustrie.

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay